Venetië

Berlijn

Côte d'Azur

Parijs

 

Noorwegen art

 

Noorwegen is typisch zo’n land dat bij heel veel mensen tot de verbeelding spreekt. Trouwens al die Scandinavische landen doen dat eigenlijk wel. Het was dan ook een droom van mij (Hans) om daar een keer heen te gaan. Door omstandigheden konden we nu eens niet samen, maar met dochter en schoonzoon is het ook heel gezellig reizen. In augustus 2016 hebben we met zijn drieën een rondreis door een zuidelijk deel van Noorwegen gemaakt. Het is zondermeer een fantastisch land en uiteraard een aanrader voor eenieder die van bijzonder mooie natuur houdt.

Flämbaan: Als u mij zou vragen of er ook zaken zijn die ik mij mooier had voorgesteld dan dat ik vind dat ze in werkelijkheid zijn, dan zal ik u verwijzen naar de Flämbaan (let wel: dit is mijn persoonlijke mening). Men noemt het de spectaculairste spoorlijn van Noorwegen. Het is ca. 20 km lang, bezit 20 tunnels en is één van de steilste in Europa (55%). 

De slogan dat ze tot de 10 mooiste spoortrajecten van Europa gerekend mogen worden deel ik niet. Ik heb veel treintrajecten afgelegd in Europa en ben van mening dat er daar mooiere onder zaten. Laat onverlet dat u zeker van het uitzicht kunt genieten. De oh’s en ah’s van de mensen om mij heen bewezen dat. Het mooiste in mijn ogen was de waterval Kjosfossen. Treft u een toeristvriendelijke machinist dan wordt u daar zeker een fotomomentje van ca. 5 minuten gegund.

Samengevat: Als u uw verwachtingen baseert op hemel beschrijvende slogans en verhalen, dan valt de Flämbaan mogelijk tegen. Het land van de trollen zelf is een aanrader van de eerste orde. Dus als u naar Noorwegen gaat: u zult gegarandeerd genieten.

 

Noot: De muziek bij onderstaande video is van JR Tundra en komt uit de audio bibliotheek van Google (rechtenvrij).

Onderstaand filmpje geeft een kleine indruk van de Flåmbaan.

Home